Anders Trentemøller

Trentemøller

       Utoljára frissítve:    2 hozzászólás

Napjaink egyik legkeresettebb remixere különböző rockzenekarokban játszott, mígnem egy londoni utazás alkalmával megismerkedett a korai trip hop és jungle hangzásokkal. Az élmény hatására samplert vásárolt, és kísérletezni kezdett. Saját nevén csak 2005 után vált ismertté, annak ellenére, hogy az első dán live-house formáció, a Trigbag tagjaként már 1997-ben aktívan jelen volt az elektronikus zenei színtéren. E korai munkásságának legsikeresebb felvételét, a Showtime-ot főleg a nagy nevű francia DJ-k, Laurent Garnier, Alex Gopher és Etienne de Crécy játszották előszeretettel. A Trigbag 2000-ben feloszlott, ezt követően Trentemøller három éven át nem hallatott magáról. Hogy számláit fizetni tudja, egy óvodában vállalt munkát, de esténként otthon már egyéni hangzásának kialakításán dolgozott. A sikeres visszatérést a Naked Music-nál megjelent The Trentemøller EP-nek köszönhette.

2004-ben barátja, DJ Buda közreműködésével, Run Jeremy alteregó alatt készített bootleg remixet Aphex Twin Windowlickeréből. Az átirat beindította a gyümölcsöző remix-bizniszt: Djuma Soundsystem – Les Djinns, Martinez – Shadowboxing, Röyksopp – What Else Is There?, Moby – Go, Pet Shop Boys – Sodom, The Knife – We Share Our Mother’s Health, Robyn – Konichiwa Bitches, Franz Ferdinand – No You Girls, de az ínyencek legnagyobb örömére, alkalmanként be-becsúszott egy-két bootleg is: Chris Isaak – Dubbed Out Games, Depeche Mode – Personal Jesus, illetve Wrong.

2005 februárjában Steve Bug címkéje, az Audiomatique alatt jött ki a következő, már széles körben pozitív visszajelzéseket kiváltó EP, a Physical Fraction. A lemez kedvező fogadtatását követően Anders további lehetőségeket kapott, két maxiját (Polar Shift, Sunstroke), majd a Nam Nam EP-t az ugyancsak Steve Bug vezetése alatt álló, hamburgi székhelyű Poker Flat Recordings adta ki.

The Last Resort

Trentemøller: The Last ResortA Poker Flat gondozásában jelent meg 2006 októberében debütáló albuma, a The Last Resort is, ami novemberben mind a német Groove magazintól, mind a francia Traxtől elnyerte az év lemeze címet. Pedig a The Last Resort anyaga nem igazán könnyen fogyasztható, és nem tánczene – de talán épp ez lehet a koppenhágai producer titka. Az új évezred első évtizedében, amikor még a legnagyobb nevek is szolgaian vetik alá magukat a közönség vélt elvárásainak, Trentemøller mer kiszámíthatatlan lenni. Van bátorsága különböző arcait mutatva egy meglehetősen széles zenei spektrumból meríteni; úgy a másoknak készített remixei mint saját szerzeményei között egyaránt találunk electro, deep house, minimál, techno, progresszív, dub és chillout felvételeket. Zenéjében a jéghideg, színtisztán elektronikus hangok és zörejek élvezetes kontrasztban állnak a meleg szintetizátor-basszusokkal és az akusztikus hangszerek hangjával – egy ködös, téli hajnalon kopár, lombjukat vesztett fák között bolyongunk. A filmzenei hatású album felvételei között a kohéziós erőt a mesterien eltalált hangulat és a magas produkciós színvonal adja. A lemez legnépszerűbb száma, az Ane Trolle énekesnő közreműködésével rögzített Moan a világűrben járt első emlősnek, Lajka kutyának állít emléket. A felvétel előkelő helyezéseket ért el a dán és a belga slágerlistákon.

Trentemøller – Moan

A Moan videó klipje Trentemøller The Last Resort albumáról.

Trentemøller 2006-os Essential Mixét a BBC hallgatói az év mixének választották.

Trentemøller: Live In ConcertA The Last Resort megjelenését követően Anders világ körüli turnéra indult; a hibrid-produkció színpadra vitelét élő zenészekkel, dobossal, gitárossal oldotta meg. A fellépők között ott volt az egykori Trigbag-társ, DJ Tom Von Rosen (DJ T.O.M.), aki a scratch-ekért és az effektekért felelt. 2007. július 6-án hazai pályán, a Roskilde Fesztivál Aréna színpadán már 50 000 néző előtt, az egyik húzónévként léptek fel. Az élő előadást rögzítették, s a következő év elején, Live In Concert címmel EP-n jelentették meg. A korongon a bemutatkozó nagylemez legsikeresebb felvételeinek koncertváltozatai mellett néhány ritka remix kapott helyet.

The Trentemøller Chronicles

Trentemøller: The Trentemøller ChroniclesA 2007-es album, a The Trentemøller Chronicles ismét egy dupla kiadvány. Első lemezén saját munkáit, a másodikon – a rajongók ismétlődő kéréseinek eleget téve – a korábban limitált, legfeljebb három-négyezres példányszámban, sokszor csak vinilen megjelent, így nehezen megszerezhető remixeit gyűjtötte egybe. A borítón visszatér a kopár fa motívuma, s a saját zeneanyagot reprezentáló első lemezen a The Last Resort melankolikus hangulata.

2008-ban zenét komponált az Amit senki sem tud című politikai thrillerhez és egy színházi előadáshoz. Ugyanebben az évben a Beatport díjkiosztóján egyszerre söpörhette be a legjobb chillout és a legjobb electronica előadónak járó elismerést.

„A legfontosabb, hogy higgy a saját hangzásodban, és ne nagyon törődj vele, mit játszanak a top DJ-k vagy mi a menő. Készíts olyan zenét, amit te magad érzel, és próbálj ne figyelni más emberekre, akik meg akarják mondani, milyen stílusban kéne dolgoznod.”

– szól Trentemøller ars poeticája.

Hasznos linkek

Trentemøller MySpace oldala
Trentemøller saját weboldala

Válassz hasonló témájú írásainkból

2 hozzászólás

 • .:: IMÁDOM ::.

  and, Trentemoller for president of course 🙂

  Sunday 31 December, 2006
  Essential Mix Of The Year Trentemoller

  Trentemoller ‘Small Piano Piece’ (White Label)
  Khan ‘Fantomes’ (Matador)
  Trentemoller ‘The Very Last Resort’ (Poker Flat)
  Trentemoller ‘Miss You’ (Poker Flat)
  Lhasa de Sela ‘De Carla A Pered’ (Les Disques Audiogrammes)
  Murcof ‘Una’ (Leaf)
  Trentemoller ‘Snowflake’ (Poker Flat)
  Unknown Artist ‘Unknown Dub’ (White Label)
  Trentemoller ‘Evil Dub’ (Poker Flat)
  The Specials ‘Ghost Town’ (EMI Gold)
  Chris Isak ‘Wicked Games (Trentemoller’s Unofficial Remake)’ (White Label)
  Trentemoller ‘Nightwalker’ (Poker Flat)
  Trentemoller feat. Ane Trolle ‘Moan (Trentemoller Remix)’ (Poker Flat)
  The Doors ‘Break On Through (Disse Bootleg)’ (White Label)
  Franz Ferdinand ‘The Fallen (Justice Remix) (Domino)
  Le Tigre ‘Nanny Nanny Boo Boo (Junior Senior Remix)’ (Chicks On Speed Records)
  James White and the Blacks ‘Contort Yourself’ (ZE Records)
  Revl9n ‘Someone Like You’ (Because Music)
  Thomas Schumacher ‘High On You’ (Spiel-Zeug Schallplatten)
  Moby ‘Go! (Trentemoller remix)’ (Mute)
  The Knife ‘Silent Shout (Trente Short Edit) (Mute)
  Jokke ‘Feelin’ Good (Trentemoller Remix)’ (White Label)
  Isolee ‘Beau Mot Plage (Freeform Fve Remix/Trente Edit/Original Version) (Classic)
  Trentemoller ‘Always Something Better feat. Richard Davis (Trentemoller Remix)’ (Poker Flat) The Knife ‘We Share Our Mother’s Health’ (Trentemoller Remix) (Mute)

  http://www.megaupload.com/?d=1FY7RG53

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..