DJ-vizsga kronológia

Az események rövid összefoglalása időrendi sorrendben.

1976. november 11.
A BM III/III-A alosztályának Zefír fedőnevű besúgója a DJ-szakma ideológiai kontrolljára vonatkozó javaslatot tesz tartótisztjének.

1977. április 8.
A Szakszervezetek Fővárosi Művelődési Házába hívják össze az érdekelteket, hogy megbeszéljék a képzéssel, a vizsgáztatással és a működési engedélyek kiadásával kapcsolatos kérdéseket.

1977. április 12.
Zefír ügynök az állambiztonságnak írt titkos jelentésében hiányolja az eljárásból a KISZ szerepét.

1978. február 20.
Zefír ügynök jelentésében jelzi; a vizsgabizottságba való bekerülésével lehetősége nyílik személyesen megismerni a működő lemezlovasokat, továbbá beleszólást nyerhet a működési engedélyek kiadásába is.

1978. március 6.
Zefír ügynök a vizsgabizottság szakmai szakértője lesz.

1978. július 1.
Életbe lép a lemezlovasokat szabályozó rendelet. Fizetésért ezt követően kizárólag OSzK vizsgával rendelkező lemezlovasok léphetnek fel, a helyszínek pedig csak OSzK közvetítéssel alkalmazhatnak lemezlovasokat.

1978 novembere
Lezajlanak az új szabályozás szerinti első DJ-vizsgák. A gyenge színvonal miatt az OSzK kénytelen lejjebb engedni a követelményszintet.

1990. március 13.
A 4/1990 (III. 13.) MM rendelet rendelet megsemmisíti az OSzK DJ-vizsgáztatáshoz fűződő kizárólagos jogait.

1998. október
Nyolcéves hallgatás után az OSzK támadásba lendül; több nyilvános fórumon ellenőrzéssel, büntetéssel fenyegetik az engedély nélkül fellépő lemezlovasokat.

1998. október
Pánczél Gábor cikke a FREEE Magazinban határozott állásfoglalás a lemezlovasok vizsgakötelezettsége ellen.

1999.
Az OSzK több közismert lemezlovast vizsga nélkül, ingyen juttat vizsgapapírhoz. A megvesztegetés a kizárólag a saját érdekeivel törődő, korrupt szakmabelieknél jár sikerrel.

2000.
Az OSzK saját DJ-tanfolyamot indít. Több ismert lemezlovas oktatóként rendszeres bevételre tesz náluk szert, így ők anyagilag is érdekeltté válnak a vizsgakényszerben.

2005.
Debrecen környékén az OSzK engedély hiánya miatt több amatőr zenekart bírságolnak meg. A helyi civilszervezetek összefogásával aláírásgyűjtő kampány kezdődik a zenészek és lemezlovasok számára kötelező vizsgarendszer felülvizsgálatáért.

2005. november
A Magyar Lemezlovasok és Hangosítók Egyesülete feljelentést tesz az OSzK ellen.

2006. július 7.
Vályi Gábor cikke megjelenik az Élet és Irodalom hasábjain.

2006. szeptember 23.
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium eltörli a vizsgakényszert.

2006.
Különösen nagy kárt okozó csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt ügyészségi büntetőeljárás indul Sz. László, F. Erika és társai ellen.