Bemutatkozás

RE:CREATION – a többértelmű név mögött a kilencvenes évek elejétől szorosan együttműködő DJ páros, Balla Péter (Loolek) és Pánczél Gábor (Boolek) áll. A két lemezlovas az elektronikus zene magyarországi népszerűsítésének, elterjesztésének úttörője. Koncepcionális tartalmú fellépéseikben, rádióműsoraikban, valamint az azonos nevű címke kiadványaiban egyaránt tetten érhető az egyedi, önmagán mindig túlmutató, többlettartalommal bíró produkciók létrehozására irányuló törekvés.

Bár a Re:Creation évtizedes munkásságának számos modern tánczenei rendezvény, fellépés, százezer eladott hanghordozó és egy az elektronikus zenei irányzatokat bemutató könyv a bizonyítéka, valójában egy évtizedeken átívelő barátság története.

Előzmények

Balla Péter (Loolek) - elektronikus zenei DJPéter komputerekhez fűződő vonzalmának korán tanújelét adja. Míg kortársai naphosszat játsszák az egyre népszerűbbé váló számítógépes játékokat, az akkor még tizenéves Péter készíti őket. 19 évesen portolja át ZX Spectrumra a Tetris három dimenziós utódját, a Welltrist a Novotrade-nél. Programozói tehetségére a tengerentúlról is felfigyelnek: gimnazista, amikor már az amerikai Enterprise Inc. és a Micropo megbízására készít szoftvereket.
Később e képességét a Re:Creation szórólapok számítógépes grafikai tervezésében ugyancsak sikerrel kamatoztatja.

Gábor a hetvenes évek végén debütál, mint DJ, iskolai bulikon. A program nagy részét korai elektronikus zenei felvételek, illetve eurodiszkó teszik ki. A gimnáziumban az iskolarádió egyik „zenefelelőse”. A nyolcvanas évek elején kerül kapcsolatba a punk és a new wave hatására nálunk is kibontakozó underground kultúrával.
’88-tól ’90-ig a híres-hírhedt Fekete Lyuk rezidens VJ-je, illetve DJ-je. Szettjeiben Magyarországon elsőként játszik a modern elektronikus zene előfutárának tekinthető Electronic Body Music és szintipop blokkokat. Az akkori közegben épphogy megtűrt klub egyre nagyobb érdeklődést vált ki külföldön is, egymást váltják a helyszínen a különböző nyugati televíziós társaságok forgatócsoportjai. ’89-ben az amerikai Rolling Stone magazin által összeállított listán a Fekete Lyuk a világ ötven legjobbnak ítélt klubja között szerepel. A következő évben a világ klubrangsorát meghatározó szakmai bizottság a bronzérmet a Fekete Lyuknak ítéli – előtte csupán a londoni Marquee, illetve a New York-i G.B.H. végeznek. (Ezeket az eredményeket mind a mai napig egyetlen hazai szórakozóhely sem képes megismételni.) A Rolling Stone Magazin a kelet-európai klubok közül kizárólag a Fekete Lyuk programlistáját jelenteti meg rendszeresen.

1990-ben György Péterrel és Szász Györggyel a WeAST független kiadó keretein belül több külföldi előadó (Test Department, UK Subs, stb.) budapesti fellépését szervezik, valamint hazai underground zenekarok anyagait jelentetik meg. A kilencvenes évek legelején e cég látja el az MTV Europe kelet-európai képviseletét.

1993-ban Pánczél Gábor a Blue Boxban rezidens DJ.

Re:Creation = elektronikus zene

Balla Péter és Pánczél Gábor 1994 januárjában alakítják meg a Re:Creation-t, a cél az elektronikus zene magyarországi népszerűsítése. Kezdetben mint Matrix és Grid, a későbbiekben Loolek és Boolekként budapesti acid, illetve techno-trance partikat szerveznek, de szívesen tesznek eleget vidéki meghívásoknak is. Nevükhöz fűződik az első igazán nagy sikerű, szabadtéri elektronikus zenei parti, melyet Budapest legmagasabb pontján, a Jánoshegyi kilátónál tartanak ’94 augusztusában.

A technokultúra azon kevés művelői közé tartoznak, akik nem azért kezdtek zenélni, hogy ne legyen csend.

A ’95-ös évet ismét újdonsággal kezdik: az országban elsőként rendeznek after partit: Saigon club 01. 01. 04-16h.

1995 tavaszától a Re:Creation lemezlovasai havi rezidenciát kapnak a Fiatal Művészek Klubja minden szombaton megrendezésre kerülő elektronikus zenei rendezvényein.

1995 nyarán a Prodigy első budapesti fellépésének lebonyolításában vesznek részt. Augusztusban a Re:Creation meghívást kap a Petőfi Csarnokba, Sven Väth első magyarországi fellépésére.

Szeptemberben a francia F Communications kiadó bemutatkozó partijának szervezésében működnek közre a HMK Music-kal: Laurent Garnier, a Scan X és az Aurora Borealis a Patexben lép a hazai közönség elé. Októberben folytatódik a közös munka: Pizzaman, az Urban Cookie Collective, majd a neves skót DJ, Aftrax buliját készítik elő.

Pánczél Gábor (Boolek) - elektronikus zenei DJDJ Boolek november elejétől Európa harmadik műholdas sugárzású, egyben Magyarország első modern tánczenei televíziós műsorának, a Top Tv DEE ZONE-jának társszerkesztője, illetve -műsorvezetője. A heti rendszerességgel jelentkező program a nézettségi adatok szerint hamarosan a csatorna egyik legnépszerűbb műsorává válik.

A Re:Creation DJ-k a zenei újdonságokra azonnal reagálva 1995 nyarától downtempo / chill out szetteket is játszanak (trip hop, dub, easy listening). Ezeken a fellépéseken különös hangsúlyt fektetnek a drum & bass-re, melynek magyarországi népszerűsítésében a legelsők között járnak.

1996 kora tavaszától másfél éven át minden szombaton éjféltől háromig Budapest első és mindmáig egyetlen underground rádiójában, a Tilos Rádióban jelentkezik a Re:Creation elektronikus zenei műsora, a Future Hit List.

1996 áprilisában Loolek és Boolek az első hazai jungle partin a sztárvendég T Power mellett lépnek fel az E-Play-ben.

1996 májusától Pánczél Gábor Kelet-Európa első modern tánczenei magazinjának, a Freee Magazinnak állandó munkatársa, októbertől szerkesztője. A lapnál nemcsak állandó lemezbemutató rovatot vezet, de tevékenyen részt vesz a Freee elektronikus zenei rendezvényeinek szervezésében is (High Life / Freee születésnapi parti, E-play / Josh Wink, Freee országos klubturné 1997, Palace / Takkyu Ishino, Patex / Freee születésnapi partik, Colors / Paul Van Dyk, Night Zone Allstars ’99, Millennium Dance 2000, Sziget 2000 – Night Zone Party Aréna, Millennium Dance 2001).
Takkyu Ishino fellépése a Palace-ban egyúttal filmtörténeti esemény is: ez a rendezvény ad otthont Mamoru Oshii anime-klasszikusa, a Ghost in the Shell magyarországi ősbemutatójának. (A nagyközönség elé az RTL Klub jóvoltából, éppen 10 évvel később kerül a film.)

Pánczél Gábor 1997 áprilisában meghívást kap a MAHASZ-tól az Arany Zsiráf díj jelölő bizottságába.

Mivel folyamatosan terjeszkedő cége egyre nagyobb figyelmet követel tőle, 1997 nyarán Péter visszavonul az aktív fellépésektől. A barátság természetesen töretlen marad; konzultánsként ezek után is részt vesz a Re:Creation lemezek előkészítésében.

1997-től a PolyGrammal aláírt szerződés alapján a Re:Creation production label-ként működik, a hazai előadók munkáiból összeállított progresszív elektronikus zenei válogatás DEE ZONE TRAXX címmel májusban jelenik meg CD-n és kazettán. Az eladási számok, illetve a MAHASZ listán heteken át elfoglalt első hely egyértelműen bizonyítják: a kiadvány mind a mai napig a legnépszerűbb magyar techno-house produkció.

Októberben kerül forgalomba a Re:Creation második kiadványa, DJ Budai mixlemeze, a Techno-House Classics. A siker minden várakozást felülmúl: az album huszonkétezer példányban fogy el, s még megjelenése után hat évvel is keresik.

A Toys of Ancient Gods (Private Moon / Sony Music) felkérésére a zenekar Garuda című felvételéből DJ Boolek közreműködésével készül remix.

1998 februárjában, a Magyar Filmszemlén mutatják be Füstös Zsolt Techno: az egyén diadala című, a hazai elektronikus zenei szcénát bemutató dokumentumfilmjét. Interjúalanyként Pánczél Gábor többször is feltűnik a filmben.

1998 tavaszán Pánczél Gábor ismét helyet kap az Arany Zsiráf díj jelölő bizottságában.

Márciusban kerül a boltokba a Re:Creation harmadik kiadványa, a DEE ZONE TRAXX #2. Lemezbemutató party a Patexban.

Május 29. az első jungle / drum & bass szett országos frekvencián, a Danubius Rádióban. Sokan ekkor hallanak először a techstep-ről.

1998. augusztus 29. elindul a Jungle War parti-sorozat. A rendezvény deklarált célja, hogy évente maximum két-három alkalommal, de magas színvonalon reprezentálja a hazai drum & bass szcénát.

1998 októberétől Pánczél Gábor a Freee Magazin főszerkesztője. A lap példányszáma rövid időn belül a háromszorosára nő.

Az októberi lapszámban szót emel a lemezlovasokkal szemben bevezetésre került OSzK-vizsgakötelezettség ellen. (A nehéz levegőjű ötvenes évek gyakorlatát idéző rendeletet csak nyolc évvel később módosítja a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium. DJ-vizsga kronológia – az események rövid összefoglalója.)

1999. január 19-én zajlik az MC 303-as nemzetközi verseny magyarországi döntője. A ROLAND cég meghívására Pánczél Gábor a négytagú zsűri tagja.

1999 márciusában harmadszor kap meghívást a MAHASZ-tól az Arany Zsiráf díj jelölő bizottságába.

Április végén jelenik meg a Jazz + Az felvételeinek újrakevert verzióit tartalmazó dupla CD, melyre a Sexepil gitáros László Viktorral (VicLaz) készítenek közös remixet.

Júniusban kerül forgalomba a negyedik Re:Creation kiadvány, a következő Budai mixalbum. A label összesített eladásai ezzel a lemezzel átlépik az ötvenezres határt.

1999. július 22-én FreeeTime címmel kétórás house műsor indul a budapesti Rádió 1-en (FM 100.3). A minden szombaton 20-22h között fogható elektronikus zenei program műsorvezetői NewL és Boolek, a mixekért Budai, Kühl, Blackman és Randall felelősek. A debreceni (FM 92.3) és a veszprémi (FM 94.6) Rádió 1-en ugyanebben az időben hallható a FreeeTime, ami rövid időn belül a térség egyik legkedveltebb rádióműsorává válik.

1999 telén folytatódik a producertárs VicLaz-zal a közös munka: Pánczél Gábor egy autentikus gengszter-rap duó, a TKO bemutatkozó albumának egyik felvételén működik közre. A kiadvány minden különösebb reklám nélkül a harmadik helyet éri el a MAHASZ listán.

2000 elején Pánczél Gábor kidolgozza a Freee Magazin első CD mellékletének koncepcióját. DJ Budaival közösen válogatják össze az olvasók által beküldött legjobb elektronikus zenei munkákból a True Sound Of Freee #1 anyagát. A CD az áprilisi lapszámmal lát napvilágot.

2000 májusa rendkívül termékeny a Re:Creation label számára – Techno-Logic Vol 1 címmel forgalomba kerül az új Budai mixlemez. A független kiadó a multinacionális EMI-jal kötött exkluzív szerződése alapján ugyanazon a héten hozza ki a legismertebb magyar női lemezlovas, Sylvie debütáló mixalbumát, Progressylvie címmel.

2000. szeptember 2-án a Petőfi Csarnokban megrendezésre kerülő Jungle War 2000 nemzetközi sztárvendége, Groovireder, valamint a rendezvénysorozat hazai rezidensei, Palotai és Cadik mellett Boolek lép fel.

2001 márciusa: Pánczél Gábor ismét az Arany Zsiráf díj jelölő bizottságának tagja.

A márciusi szám melléklete a True Sound Of Freee #2. Az olvasók által beküldött anyagokból a lemezre kerülő felvételeket ismét DJ Budai és Pánczél Gábor válogatják össze.

2001. március 17. a Jungle War sorozat égisze alatt kerül sor az első magyar drum & bass találkozóra. A rendezvény külföldi vendége DJ Storm, mellette 3 teremben az ország 30 lemezlovasa és MC-je ad számot tudásáról.

2001. május elsejével – mivel az újság koncepcióját, valamint a cégvezetési kérdéseket illetően egyre kevésbé tudnak konszenzusra jutni a laptulajdonossal – Pánczél Gábor úgy dönt: távozik a Freee Magazintól. A lapeladási adatok már a következő hónapokban jelentős visszaesést mutatnak.
A főszerkesztői székben őt követők egyike sem bizonyul alkalmasnak egy összefogott koncepció kidolgozására, illetve gyakorlati megvalósítására, így az életmód-magazinná való átalakulás terve szép álom marad csupán, a lap pedig minőségi és tartalmi mélyrepülésbe kezd. A példányszám néhány éven belül az egykori ötödére zuhan vissza.
A magazin tulajdonosa sztálini módszerekkel igyekszik eltűntetni a legsikeresebb korszakot fémjelző főszerkesztő múltját is; alapszabállyá válik, hogy a lap semmiről nem számol be, amihez köze van. Rendezvényeit elhallgatják, produceri munkáit neve említése nélkül, „nagy kiadók lemezei”-ként aposztrofálják, sőt, az újság weboldalának fórumáról letiltják az utána érdeklődő felhasználókat.

2001. június 14. a Jungle War szervezői elérik, amivel mások évekig sikertelenül próbálkoztak: meghívásukra Roni Size és MC Dynamite először lépnek fel Magyarországon. A rendezvényt masszív, egyhónapos kampány előzi meg, melynek részeként Drum & Bass Marathon címmel napi egyórás műsort sugároz az Est FM. A parti minden addigi sikert felülmúl: a Petőfi Csarnokba több ezren jönnek el.

2001. 08. 06. Európa legnagyobb szabadtéri fesztiválján, a Szigeten, a New York Party Arénában Fabio és Grooverider mellett a magyar színeket Palotai, Cadik és DJ Boolek képviselik.

2001 decemberében kerül a könyvesboltok polcaira Kömlődi Ferenc és Pánczél Gábor közös munkája, a Mennyek Kapui (az elektronikus zene évtizede). A kötet az elektronikus zene különböző hajtásainak történeti áttekintése, dokumentálása mellett a nemzetközi és a hazai szcéna meghatározói egyéniségeit, kiadóit mutatja be. Egyedülálló beavatást kínál az elmúlt másfél évtized ifjúsági kultúráját formáló stílusok – magyarul azelőtt nem tárgyalt – sokszínűségébe.

2002 áprilisában Pánczél Gábor ötödik alkalommal kap meghívást a MAHASZ-tól az Arany Zsiráf díj jelölő bizottságába.

2002 nyara: producerként, remixerként vagy előadóként már több mint százezer eladott hanghordozón olvasható DJ Boolek, azaz Pánczél Gábor neve.

2003. 05. 31. Kétéves szünet után ismét Jungle War a Petőfi Csarnokban. A Metalheadz kiadói válogatása, a No Smoke Without Fire világ körüli lemezbemutató turnéjának budapesti állomásán Goldie, Photek és MC Rage mellett Palotai, Cadik és Pánczél Gábor lépnek fel.

2003 szeptemberében Pánczél Gábor Los Angelesbe költözik. A Re:Creation nevet egyszerre többen is használni kezdik Magyarországon…

2009 tavaszán a szerzők ingyenesen hozzáférhetővé teszik a Mennyek Kapui (az elektronikus zene évtizede) bővített, digitális kiadását. A Re:Creation villanynaplójáról letölthető PDF verzió a 2001-ben megjelent könyvhöz képest 22% többlet-tartalommal bír.

2011-ben a Mennyek Kapui digitális kiadását az Országos Széchényi Könyvtár archiválja, és feltölti a Magyar Elektronikus Könyvtár állományába.